Hallo, mijn naam is Lucky, de (f)luisterhond van PolBru.

Lucky

Sinds 1 augustus 2022 is onze politiezone een viervoeter rijker. Lucky, een Golden Retriever, maakte dan immers zijn intrede. Het gaat om onze (f)luisterhond, steeds paraat om moeilijke verhoren en getuigenissen net dat tikkeltje gemakkelijker te maken dankzij zijn zachtaardige karakter.

“Een hond beoordeelt anderen niet op hun kleur, geloof of klasse, maar op wie ze vanbinnen zijn.”

(John Grogan, Amerikaans auteur).

Het project van de (f)luisterhond kwam in 2021 tot stand tijdens een ideeënwedstrijd binnen het personeel van de politiezone Brussel HOOFDSTAD Elsene.

Inspecteur Emy Maerens bracht daarbij het idee van de (f)luisterhond naar voren, een idee dat door het personeel bekroond werd met de publieksprijs.

Lucky image

Patte 2

Na maandenlange training trad Lucky officieel toe tot onze politiezone.

Daar levert hij bijstand tijdens verhoren van alle slachtoffers van criminele feiten.

Zowel jong als oud kan gebruik maken van de steun van Lucky en dit op volledig vrijblijvende basis.

Ook onze Dienst Politionele Slachtofferbejegening kan beroep doen op onze aanwinst, net als ons eigenste personeel dat soms te maken krijgt met traumatische interventies tijdens het werk.

Lucky zal niet enkel bijstand leveren tijdens verhoren, maar zal zijn talenten en hoge knuffelgehalte ook elders tentoonspreiden.

Zo zal hij regelmatig bezoeken brengen aan evenementen waar onze politiezone aan deelneemt. Denk maar aan ontmoetingen tussen de burgers en de politie, jobbeurzen of het peterschapsproject waarbij ons personeel regelmatig op bezoek gaat bij de kinderen in scholen.

Instagram Lucky zal zich niet snel vervelen.

Wie graag Lucky’s traject binnen onze politiewerking wil volgen, kan dat ook op zijn gepersonaliseerde Instagramaccount via Lucky_polbru.

Over Lucky balle

Lucky-puppy
  • Golden retriever
  • Geboren op 27 mei 2020
  • Getraind in Os’mose (regio Luik), vzw erkend door ADI (Assistance Dog International)
  • Opleiding van 15 maanden als hulphond om leren aan de lijn te lopen, te socialiseren en op de meest geschikte manier te reageren, ongeacht de context. Van jongs af aan werd Lucky vertrouwd gemaakt met alle mogelijke omgevingen: steden, stations, platteland, markten, feesten, enz.
  • Gespecialiseerd vanaf de leeftijd van 18 maanden als vertrouwenshond, vanwege zijn intrinsieke vaardigheden en zijn gedrag/karakter
  • Indiensttreding @PolBru: 01/08/2022
  • Partner van INP Emy Maerens
  • Zijn voornaamste kwaliteiten: geduld, zachtmoedigheid en goede omgang met mensen
  • Zijn taken: bijstand verlenen tijdens moeilijke en/of delicate verhoren en deelnemen aan de projecten van ons politiekorps inzake nabijheidspolitie
  • Zijn troeven: geruststellen, kalmeren, troosten, helpen communiceren, contact opbouwen, de manier veranderen waarop mensen naar de politie kijken.

Meer informatie over Os’mose ​​​​​​​

Os'mose

De vzw Os’mose, met als thuisbasis Tilff in de Luikse regio, werd in 2010 opgericht en kreeg het ADI-label (Assistance Dog International) toegekend.

De organisatie leidt assistentiehonden op, voornamelijk voor mensen in een rolstoel, kinderen die getroffen zijn door weesziekte of om mensen bij te staan die lijden aan epilepsie of diabetes. Toch zet de vzw soms ook iets specifiekere projecten op poten zoals dat van onze (f)luisterhond.

Os’mose onderscheidt zich van andere organisaties met assistentiehonden omdat bij deze organisatie de hond in kwestie gedurende twee jaar durende opleiding fulltime bij een gastgezin verblijft.

Het is dus aan de zijde van zowel de begeleiders van de vzw als aan die van het gastgezin dat Lucky zich ontwikkelde tot een echte (f)luisterhond, nog zachtaardiger en geduldiger dan hij al van nature uit was.