Operationele functies

Zowel mensen met als zonder een secundair diploma kunnen bij ons terecht.

Droom je ervan om biker, hondengeleider of motorrijder te worden? Wil je patrouilles uitvoeren, wil je bij de anti-overvalbrigade aan de slag of liever in een van de gespecialiseerde afdelingen van de lokale recherche (drugs, misdaad, enz.) werken? Geef je de voorkeur aan contact met mensen en deel uitmaken van het leven in je wijk?

PolBru, de toegangspoort tot jouw toekomstige carrière!

PolBru
TRA
Jobs PolBru

Ontdek welke functie / dienst perfect bij je past

Polbru Jobs

Word agent van politie. Je kan bijvoorbeeld bij onze Verkeersdirectie (TRA) terecht om bij te dragen aan een betere mobiliteit of biker worden.

Hou je van een goed sociaal contact met de bevolking maar ook met andere spelers in de wijk (verenigingen, handelszaken, scholen, …)? Als wijkinspecteur ben jij hun aanspreekpunt nummer 1.

PolBru heeft ook daar heel veel mogelijkheden te bieden. Je kan aan de slag als inspecteur bij de territoriale interventiebrigades (BTI), als hondengeleider bij de hondenbrigade (K9), als motorrijder bij de Verkeersdirectie (TRA) en nog veel meer. Eerstelijnspatrouilles uitvoeren, meehelpen tijdens ordehandhaving bij de directie Interventies en Operationele Steun (INT) of aan de slag bij de lokale recherche? Dit is slechts een greep uit ons aanbod.

De verschillende graden

AP

AP

Agent van politie

Agent van politie (AP)

Samen met je collega’s werk je aan een veiliger verkeer. Je doet vaststellingen bij ongevallen, regelt het verkeer waar nodig en waakt over de veiligheid op de baan. Je houdt ook toezicht op de naleving van lokale politieverordeningen en staat politieambtenaren bij in bepaalde (door de wet voorziene) situaties. Een voorbeeld daarvan is het fouilleren van personen.

INP

INP

Inspecteur van politie

Inspecteur van politie (INP)

Als inspecteur lever je eerstelijns, gemeenschapsgerichte politiezorg en kan je bij alle diensten terechtkomen. Inspecteurs staan als team ten dienste van de burger en gaan samen met de gemeenschap op zoek naar gerichte oplossingen voor problemen. Kortom, inspecteurs vormen de ruggengraat van onze politiezone.

INPP

HINP

Hoofdinspecteur van politie

Hoofdinspecteur van politie (HINP)

Hoofdinspecteurs van politie nemen de rol van teamleiders of supervisors op zich. Sommigen worden aangeworven op basis van een specifiek bachelordiploma. Die laatsten worden hoofdinspecteurs met bijzondere specialisatie, bijvoorbeeld bij het Labo of ICT. Wat wordt jouw specialisatie?

CP

CP

Commissaris van politie

Commissaris van politie (CP)

Commissarissen van politie worden wel eens de managers van de politie genoemd. Ze leiden en begeleiden teams, zorgen ervoor dat (strategische) objectieven worden bereikt, managen belangrijke informatie, nemen beslissingen, ontwikkelen actieplannen én zetten die acties ook op poten. Zin in een gevarieerde, leidinggevende job?

Police

Solliciteren

De selectieprocedure

Voor alle kandidaten gebeurt de selectie uitsluitend via Jobpol, de website van de dienst Selectie en Rekrutering van de Federale Politie.

De selectieproeven bestaan uit drie delen:

  • de generieke selectie (cognitieve proef, persoonlijkheidsproef, sportproef, medische geschiktheidsproef, moraliteitscommissie, deliberatiecommissie) georganiseerd door de Federale Politie;
  • de wervingsreserve: zodra je daarin bent opgenomen, kan je overal in België solliciteren;
  • de selectie door de politiezone zelf: die vindt plaats als je PolBru gekozen hebt in de vorige stap.

Hoe solliciteren

Het opleidingstraject

De politieschool

Je start je opleiding in een van de tien politiescholen in België, bepaald op basis van je woonplaats. De opleiding tot agent duurt zes maanden, die tot inspecteur een jaar. Voor inspecteurs volgt er na de opleiding nog een probatiestage.

De probatiestage

De probatiestage is de grote toegangspoort voor nieuwe inspecteurs in onze politiezone. Na je basisopleiding word je gedurende 6 maanden ondergedompeld in de dagelijkse realiteit van onze politiezone en breng je alle verworven kennis in de praktijk. Uiteraard sta je er niet alleen voor: een veilige leeromgeving is van essentieel belang voor een beginnend politieman of -vrouw. Bij PolBru word je begeleid door ervaren mentoren die je de knepen van het vak zullen leren. Dit zijn je referentiepersonen tijdens je stage.

Tijdens deze 6 maanden probatiestage zal je in 2 verschillende diensten meedraaien:

  • Bij de territoriale interventiebrigades (BTI) waak je gedurende 3 maanden over de openbare veiligheid, rust en gezondheid van de vele inwoners en pendelaars op ons grondgebied. Dat kan zowel in het centrum van Brussel, in Laken, Neder-Over-Heembeek, Haren of Elsene.
  • Bij de directie interventies en operationele steun (INT) zet je je 3 maanden in voor het omkaderen van evenementen. Denk maar aan betogingen, protocollaire, sportieve of culturele evenementen, enz. Als politiezone van de hoofdstad van België en Europa is dit een belangrijk onderdeel van ons werk en daarin speelt INT van PolBru een essentiële rol.

Na deze 6 maanden, en op voorwaarde dat je geslaagd bent voor de probatiestage, kan je zelf kiezen welke van deze twee diensten het best bij je past om je carrière mee te starten.

Brochures

Brochure POLBRUSIENBrochure AGENT - NL

Vacatures

Bij Polbru rekruteren we het hele jaar door inspecteurs (INP) en organiseren we bijna wekelijks nieuwe selectiecommissies voor geïnteresseerde kandidaten.

Regelmatig zoeken we ook nieuwe collega’s met een specifiek profiel. Als er momenteel geen openstaande vacatures zijn, kom dan zeker later eens een kijkje nemen.

Meer info

Police

Onze operationele functies

Police

Onze operationele diensten

Mission

Onze Missie / Visie / Waarden

Organigram

Ons organigram

Zone

Ons grondgebied